Inspiratie: Uit Pauline’s Keuken

Pauline van Uit Pauline’s Keuken heeft eigenlijk geen introductie nodig want ze is al flink wat jaren een van de bekendste foodbloggers van Nederland. Ik ken Pauline al redelijk vanaf het begin van haar foodblog carriere en heb het van de zijlijn allemaal gevolgd.. 🙂 Vandaag vertelt ze hoe ze is begonnen met foodfotografie en hoe het nu is.

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s?

In 2010 ben ik begonnen met uitpaulineskeuken.nl. Ik blog dus al 8 jaar. In het begin deelde ik alleen recepte met een foto. Die foto maakte ik dan met een compactcamera of met mijn telefoon. Gewoon zo vlak voor het eten. Ik legde er een servetje bij voor de vorm, maar dat was het wel. Er is dus veel veranderd in 8 jaar tijd.

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en hoe is dat veranderd?

In het begin maakte ik de foto’s met een compactcamera en met mijn telefoon. Later kocht ik mijn eerste Nikon, de D3100 met een standaaard 18 – 55 mm lens. Tegenwoordig maak ik de foto’s niet meer zelf, maar doet Annika dit. We gebruiken nu een Nikon D610 en een 24-70 lens.
Heb je jezelf alles geleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?
We hebben onszelf heel veel aangeleerd maar ik heb ook heel veel aan jou gehad. Ik ging mee tijdens shootdagen, stelde je 100 vragen per mail en heb ook een workshop bij je gevolgd. En natuurlijk je boek. En dan is het een kwestie van heel veel oefenen. Beginnen met de automatische stand om over te gaan tot alles handmatig instellen. Het is een mooi proces geweest.

Kun je je huidige setup omschrijven voor het maken van foto’s?

Wij schieten alleen met daglicht. Voorheen hadden we een studio aan huis, maar dat is nu de babykamer geworden. Nu schieten we alles in de woonkamer, die ligt op het zuiden. We gebruiken dus daglicht, verschillende ondergronden en een reflector. Daarnaast gebruiken we meestal ons statief. Helemaal nu het herfst is en het binnen steeds donkerder wordt.
Heb je een process waar je doorheen gaat tijdens de voorbereiding voor een shoot voor je blog? Is het een spontaan iets of plan je alles precies (of beiden)? Annika en ik plannen nu speciale kookdagen in. Ik kook alles en Annika zet alles op de foto en doet de foodstyling. Meestal koken we zo’n 8 recepten op een dag. De styling bedenkt Annika vaak terplekke, we hebben inmiddels heel veel props verzameld dus genoeg spullen om mee aan de slag te gaan.


Wat is het soort licht waar je mee werkt? (daglicht, kunstlicht?)

Alleen maar daglicht. Ik heb wel speciale lampen maar die gebruik ik nooit.
Wat was jouw aha moment als het op eten fotograferen aankomt? Dat licht het allerbelangrijkste is. In het begin dacht ik dat je prima onder de eettafellamp kon fotograferen, maar dan krijg je dus nooit een mooie foto. En dat je met fotobewerking ook een heel eind komt. Ik gebruikte altijd de voovertoning van mijn macbook, maar sinds 2015 gebruik ik Lightroom en daar kan je veel meer mee.

Wat is een ding dat je graag zou willen verbeteren?

Nou nu Annika alle foto’s maakt, zit ik er zelf niet meer zo in. Ik zou het dus toch wat vaker moeten doen om mijn skills te onderhouden. Ook vind ik het lastig om iets anders dan eten te fotograferen haha. Bij portretten zitten er toch wel heel vaak onscherpe foto’s tussen.


Heb je nog wat tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s willen verbeteren?

Maak gebruik van daglicht en oefen veel. Probeer eerst goed te begrijpen hoe je camera werkt. Wat gebeurt er als je het diafragma of de ISO verhoogt en wat doet de sluitertijd precies. Als je dat allemaal snapt, komt je een heel eind.

Wie zijn jouw voorbeelden (foodbloggers of fotografen)

Ik ben fan van het werk van Donna Hay en dan vooral van het werk van William Meppem. Ook vind ik de foto’s van Half Baked Harvest heel tof. En ik ben fan van het werk van Marianne van Homecooking dept. Extra leuk dus dat ze haar recepten ook op Uit Pauline’s keuken deelt.

Avatar
Geschreven door
Simone van den Berg

Simone is de oprichter van de foodfotografieschool en werkte mee aan meer dan 60 kookboeken, fotografeert voor merken, restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast geeft ze al meer dan 8 jaar workshops op het gebied van foodfotografie en besloot al die kennis te vergaren op de foodfotografieschool.

Bekijk alle artikelen
Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .