Inspiratie: Laura van Laura’s Bakery

Wie kent Laura niet? Met het populairste bakblog van Nederland en inmiddels twee boeken op haar naam. Als ik iets wil weten over bakken check ik standaard Laura’s blog. Want haar recepten kloppen simpelweg altijd! Iets wat je lang niet altijd kunt zeggen.. 😉 Vandaag in de inspiratieserie; Laura!

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s?

Nu bijna 9 jaar, foodfoto’s maak ik ook al sinds het begin. Toen nog wel heel anders dan nu haha.

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en hoe is dat veranderd?

Mijn vader had een spiegelreflexcamera (Nikon D3300 als ik het mij goed herinner) en die leende ik bij het maken van de foto’s. Op een gegeven moment wilde ik graag een eigen camera en kocht ik de Nikon D5100 met 18-55 mm kitlens. Momenteel werk ik met de Nikon D500. Ik heb hiervoor de 16-80 lens en de 40mm lens. Binnenkort ga ik twee nieuwe lenzen uitroberen (100mm en de 24-70 mm)

Heb je jezelf alles geleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik heb alleen een workshop fotograferen met kunstlicht gevolgd, bij jou Simone J . De rest heb ik mijzelf aangeleerd door gewoon te doen. Daar leer ik het meest van, en als iets niet lukt dan zoek ik het op en probeer ik het weer opnieuw.

Kun je je huidige setup omschrijven voor het maken van foto’s?

Op mijn kantoor staat naast het raam een kookeiland, hier maak ik de meeste foto’s. Voor flatlays werk ik er vaak naast, op een krukje of op de grond. Het raam is op het zuid-westen, niet het meest ideale maar ik kan er inmiddels goed mee omgaan. Ik gebruik bijna altijd een statief, dat vind ik het prettigst werken. Qua ondergronden heb ik momenteel pvc borden met een fotoprint, hier ben ik erg blij mee. Ik wil binnenkort ook zelf wat ondergronden maken, de spullen heb ik al in huis. Ook heb ik op kantoor een kast vol met props staan, zo voor het pakken, ideaal!

Heb je een process waar je doorheen gaat tijdens de voorbereiding voor een shoot voor je blog? Is het een spontaan iets of plan je alles precies (of beiden)?

Dat verschilt per situatie. Meestal plan ik bakdagen in en dan denk ik van tevoren ook onbewust al na over hoe ik iets wil vastleggen op de foto. Ik teken het niet uit, maar het zit wel in mijn hoofd. In de praktijk werkt dat niet altijd en dan ga ik experimenteren. Soms bak ik ook spontaan iets en besluit ik ineens dat ik het toch op de foto wil zetten, dan bedenk ik echt alles ter plekke. Welke props ik gebruik is wel iets wat ik meestal op het moment zelf beslis.

Wat is het soort licht waar je mee werkt? (daglicht, kunstlicht?)

Altijd met daglicht, dat vind ik het mooist.

Wat was jouw aha moment als het op eten fotograferen aankomt?

In de loop der jaren heb ik veel aha momenten gehad haha. Degene die ik nog dagelijks gebruik en misschien wel het belangrijkst: een reflectiescherm en compositieregels qua fotografie en styling. Maar ook als het op instellingen van de camera aankomt heb ik veel van die momenten gehad. Waar ik eerst maar wat deed, pas ik nu bewust een diafragma, isowaarde, etc. aan.

Wat is een ding dat je graag zou willen verbeteren?

Ik wil heel graag Lightroom goed leren gebruiken voor de nabewerking van mijn foto’s. Ik doe er niet heel veel aan, maar ik denk dat het beter (en makkelijker) zou kunnen als ik het programma goed snap. Verder ben ik qua fotografie heel tevreden, al is er altijd ruimte voor verbetering en probeer ik graag nieuwe dingen uit.

Heb je nog wat tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s willen verbeteren?

Werk met goed licht en kijk naar de compositie van je foto, zit het logisch in elkaar je foto al je ernaar kijkt. En ook dat je geen afleidende elementen in je foto’s hebt. Een bus poedersuiker of een stopcontact op de achtergrond zijn gewoon zonde. En verder: gewoon doen! Daar leer je het meest van.

Wie zijn jouw voorbeelden (foodbloggers of fotografen)

Poe, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet een specifiek voorbeeld heb. Ik bekijk veel foto’s op Pinterest en Instagram om inspiratie te krijgen. Een paar die ik op Instagram graag volg voor hun mooie foofdoto’s: Bromabakery, Bealubas en Sarah_fel

De vorige inspiratie blog al gezien? Toen interviewden we Pauline van Uit Pauline’s Keuken

Avatar
Geschreven door
Simone van den Berg

Simone is de oprichter van de foodfotografieschool en werkte mee aan meer dan 60 kookboeken, fotografeert voor merken, restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast geeft ze al meer dan 8 jaar workshops op het gebied van foodfotografie en besloot al die kennis te vergaren op de foodfotografieschool.

Bekijk alle artikelen
Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.