Inspiratie: Ellen van In my red kitchen

Salmon-sushi-salad

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s of kwam dat later pas?

 

Inmyredkitchen.nl bestaat in mei twee jaar, ik ben het blog gestart om de gebruikelijke reden: ik maakte altijd foto’s van mijn eten met mijn iPhone en plaatste dat op FB. Vrienden begonnen te vragen naar de recepten en wanneer mijn kookboek uitkwam. Een logische volgende stap was het starten van een blog.

De foto’s van de eerste maanden zijn verschrikkelijk, ik wist niet waar ik mee bezig was en ik zou het dus ook geen foodfoto’s noemen, haha! Het zijn gewoon slecht belichte foto’s van een bord eten.

In april 2013 zijn mijn man en ik verhuisd naar Los Angeles en sinds juni blog ik ook in het Engels op www.inmyredkitchen.com. Dit blog verschilt van de Nederlandse versie en omdat ik het later ben gestart zijn de foodfoto’s daar vanaf het begin al beter.

Rollade

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en wat gebruik je nu?

Vanaf het begin gebruik ik al mijn Nikon D3000, die ik vier jaar geleden aanschafte voor mijn reis naar China. Ik heb toen al de standaard kitlens gelaten voor wat het was en direct een 18-105mm lens aangeschaft.

Een paar maanden geleden heb ik een 18-55mm lens erbij gekocht omdat mijn 18-105mm kapot ging toen ik mijn camera uit mijn handen liet glippen. Die lens is inmiddels gerepareerd maar hij wordt nog sporadisch ingezet voor landschapsfoto’s en foto’s in restaurants die ik sporadisch bezoek met mijn LA Foodbloggers groepje. De 18-55mm gebruik ik nu voor foodfoto’s.

Een van de eerste foto's van Ellen van risotto!
Een van de eerste foto’s van Ellen van risotto!

Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik heb een paar jaar op de kunstacademie doorgebracht en daar onder andere fotografieles gehad. Hier heb ik alles geleerd over sluitertijd en scherptediepte, ik heb zelfs nog mijn eigen foto’s lopen ontwikkelen in de doka! De kennis die ik heb opgedaan op de kunstacademie kwam dus goed van pas voor mijn foodfoto’s, maar de workshop fotografie en styling voor foodbloggers van Simone en Alexandra (http://freshfoodphotos.com/workshops-foodfotografie-en-styling/) gaf de doorslag, daar heb ik ontzettend veel geleerd. Sindsdien volg ik af en toe online workshops en lessen, zoals Alt for Everyone (http://altitudesummit.com/) of Food Blogger Pro (www.foodbloggerpro.com) om steeds iets meer te leren en mijn kennis op te frissen.

En risotto van nu!
En risotto van nu!

Kun je omschrijven wat je huidige setup is voor het maken van foto’s voor je blog? (super als je hier een foto hebt van een achter de schermen iets )

Mijn keuken is te donker om foto’s te maken maar de eettafel staat naast het raam, op het Noordoosten. Al onze ramen in huis zijn op het noordoosten. Ik heb een paar houten platen (een goedkoop pak schrootjes van de bouwwinkel) die ik op de eettafel uitstal en gebruik als ondergrond en achterwand voor mijn foodfoto’s. Ik zet een diffuser in het raam om het licht te filteren en een wit foambord van de kunstenaarsbenodigdhedenwinkel om het licht te reflecteren aan de andere kant. Ik heb ook wel een reflectiescherm maar die kan ik niet neer zetten, het foambord werkt prima. Het liefst fotografeer ik ook met behulp van een statief, zo kan ik kleine dingen veranderen in de styling of de sluitertijd en zo kan ik ook goed scherpstellen. Ook heb ik een grijskaart om de juiste witbalans te krijgen in mijn foto’s maar stom genoeg vergeet ik die vaak te gebruiken.

setup

Sinds kort heb ik ook een geweldige ‘prop tafel’ waar ik bijna al mijn glaasjes, kommetjes, borden en bakken met bestek en servetten heb staan. Ik nam deze over van iemand die ik via Instagram heb leren kennen en de tafel heeft ooit bij haar moeder in de tuin gestaan en vervolgens bij haar in het appartement. Het tafelblad is ontzettend tof: verweerd en afgebladderde verf in twee kleuren. Deze gebruik ik sindsdien ook soms om foto’s te maken maar de tafel staat iets verder van het raam af en dat merk ik goed wat betreft licht. Ik bedenk dan eerst welke sfeer ik in mijn foto wil voordat ik de plek en de ondergrond kies.

aanhetwerk

Heb je een special process dat je gebruikt voor het maken van de foto’s of is het meer een spontane actie.

Ik werk aan de hand van een blogplanning, mijn hoofd zit boordevol kook- en bak-ideeën en per week plan ik in wat ik maak op welke dag. Tijdens het koken of bakken neem ik al tijd om mijn hele setup klaar te zetten, en vaak heb ik er al van tevoren over nagedacht welke sfeer ik wil oproepen en welke bordjes en servetten daarbij passen. Dankzij mijn prop tafel heb ik alles binnen handbereik dus als het niet uitpakt zoals ik het wil dan kan ik last minute nog iets wijzigen.

Met wat voor soort licht werk je het liefste? Daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort?)

Ik werk altijd met daglicht omdat ik de luxe heb dat ik niet mag werken in Amerika (ivm visum) en daarom fulltime kan bloggen. En ik heb dus tijd om mijn fotografie te verbeteren! Ik kook altijd overdag voor mijn blog en maak het liefst foto’s tussen 13u en 15u. Zeker niet na 15:30u omdat het licht dan te slecht is. Bij toeval ontdekte ik laatst dat het licht rond 9:30u ook al heel mooi is maar dat vind ik eigenlijk te vroeg om te koken. Omdat al onze ramen op het Noordoosten zijn heb ik niet veel keuze in het soort daglicht, maar de huidige situatie werkt voor mij prima omdat ik mijn dag erop kan aanpassen.

Ik zou wel dolgraag met kunstlicht willen leren werken, ik heb zelfs al een daglichtlamp op het oog die je op tafel kunt zetten maar daar moet nog even voor gespaard worden. Het zou ook fijn zijn voor mijn dagplanning omdat ik dan ruimer de tijd heb om te koken en te fotograferen. Sommige dingen (zoals gebakken vis) zijn toch lekkerder om direct op te eten in plaats van ’s avonds nog eens op te warmen in de magnetron. Alles wat er op mijn blog komt eet ik zelf op, dus alles is ‘echt’ en vers en ik heb een hekel aan verspilling.

farro-salad-with-pearl-onions_-inmyredkitchen

Wat was voor jou het ‘aha’ moment als het gaat om eten fotograferen? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als je nu bent!)

Alhoewel de fotografie en styling workshop voor foodbloggers van Simone en Alexandra enorm heeft geholpen was het echte ‘aha’ moment iets wat mijn man ‘P’ heeft gezegd. Foodfotografie gaat namelijk om het op de juiste manier weergeven van reflectie. Sinds hij dat afgelopen zomer tegen mij zei zien mijn foto’s er een stuk smakelijker uit omdat ik er op let dat het licht goed gereflecteerd wordt in het eten. Nadat ik mijn foto’s heb bewerkt laat ik ze meestal keuren door ‘P’, hij heeft er oog voor en is altijd kritisch. Ook al vind ik (en hij!) een foto ontzettend goed, hij geeft altijd een puntje van kritiek. Dat houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik er zelf ook met een onafhankelijk oog naar kan kijken.

Wat is een punt waar je nog graag aan zou willen werken?

Het standpunt vanaf waar ik de foto’s neem. Op het scherm zien mijn foto’s er uiteindelijk vaak vreemd uit omdat ze vanuit een vreemde hoek zijn genomen. Eigenlijk zou ik graag ‘tethered’ willen werken: met een kabeltje vanaf mijn camera rechtstreeks naar de computer zodat je op een groter scherm ziet wat je schiet. Maar mijn camera-body is er te oud voor, dus ik moet gaan sparen voor een nieuwere body én een daglichtlamp.
Maar ik streef ernaar mijn eigen stijl te ontwikkelen waarvan anderen meteen kunnen zien dat het een foodfoto van mij is, zo van ‘oh, dat is een echte Ellen’!

Heb je tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s graag willen verbeteren?

Volg de workshop van Simone! En kijk naar foodbloggers die jij goed vindt en schrijf op wat je zo goed vindt aan hun foto’s. Maak bijvoorbeeld een geheim bord aan op Pinterest en pin hier foodfoto’s die je goed vindt om geïnspireerd te blijven! Maar het belangrijkste: zorg dat je er plezier in hebt, dat je jouw camera leert beheersen en fotografeer in de manual stand, blijf jezelf altijd verbeteren en neem hier de tijd voor. Creativiteit moet groeien.

curried-potato-salad-1-inmyredkitchen

Wie zijn jouw grote voorbeelden ? (foodbloggers of food fotografen)

Ik volg eigenlijk niet zoveel foodbloggers want ‘comparison is the thief of joy’ maar ik ben erg gecharmeerd van de Scandinavische stijl van fotograferen, daar maken ze vaak wat donkerdere en ruwere foto’s. Dat zou ik ook graag willen, maar dan moet ik mezelf weer herinneren dat ik in Californië woon en dat ik dus maar lekker licht en zomers moet blijven fotograferen.
Ik ben wel jaloers op de simpelheid van de foodfoto’s van Spoon Fork Bacon (http://www.spoonforkbacon.com/), ik zou willen dat mijn foto’s altijd zo perfect zijn als die van mijn vriendin Maryanne van The Little Epicurean (http://www.thelittleepicurean.com/) en de uniformiteit en herkenbaarheid van Naturally Ella (http://naturallyella.com/) is sowieso iets om jaloers op te zijn.

Nog iets anders dat je graag wilt delen?

Dat ik altijd lang van stof ben, sorry daarvoor! Ik hoop dat ik je niet ben kwijtgeraakt, maar ik wil nog even zeggen dat ik me enorm vereerd voel dat ik over mijn werk mag vertellen in deze serie. Het allerleukste aan foodbloggen vind ik namelijk de fotografie en het bewerken van de foto’s, het schrijven van een blogpost gaat me het moeilijkste af. Stiekem ben ik ook wel trots op mezelf dat ik in nog geen twee jaar zo ver ben gekomen, maar het kan nog veel beter. En dat zeg ik omdat ik best wel perfectionistisch en streng voor mezelf ben.

Iedereen is van harte welkom op www.inmyredkitchen.nl en www.inmyredkitchen.com om mijn foodfoto’s te bekijken en recepten te lezen!

Liefs, Ellen

headshot-Ellen

 

 

 

Avatar
Geschreven door
Simone van den Berg

Simone is de oprichter van de foodfotografieschool en werkte mee aan meer dan 60 kookboeken, fotografeert voor merken, restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast geeft ze al meer dan 8 jaar workshops op het gebied van foodfotografie en besloot al die kennis te vergaren op de foodfotografieschool.

Bekijk alle artikelen
Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .