Hoe ben ik de foodfotografie ingerold?

Geschoten voor stockfotografie in 2009

Hoe ben ik ooit begonnen met foodfotografie?

Ik krijg vaak de vraag hoe ik nu eigenlijk begonnen ben en hoe ik in het begin aan klanten ben gekomen. Tijd dus om mijn verhaal te delen over het prille begin.

In 2006 ben ik begonnen als fotograaf. Of althans ik fotografeerde al heel lang. Mijn vader had vroeger thuis een donkere kamer dus je kunt zeggen dat ik de liefde voor fotografie met de paplepel heb binnengekregen. Nou ja ongeveer dan. De eerste jaren was dat natuurlijk alleen maar analoog. Ik kan me nog goed herinneren dat de eerste digitale camera’s op de markt kwamen. Belachelijk vond ik het. En ook vreselijke kwaliteit. Maar ja toch een keer een cameraatje geleend van mijn zwager en ach was toch eigenlijk best wel grappig.

Mijn eerste digitale camera was een Canon EOS 10D. En vanaf dat moment ging ik los met fotograferen. Bleek toch ineens heel leuk te zijn dat digitale. Direct zien wat je gedaan had en voor ik er erg in had was ik begonnen met stockfotografie. Voor de mensen die niet weten wat dat is: je maakt foto’s en die upload je op een stocksite (zoals bijvoorbeeld shutterstock, dreamstime, adobe stock ed) en daar worden jouw foto’s verkocht tegen royalties. Per foto verdien je een klein bedrag. Denk aan bedragen vanaf € 0,25 ct. Niet echt veel maar het gaf me wel de gelegenheid om heel veel te oefenen en er nog een zakcentje mee te verdienen ook. Dat geld gaf ik vervolgens net zo hard weer uit aan nieuwe apparatuur maar het was wel een leuk begin op die manier.

Stockfotografie 2007

Fotogram

Ondertussen wilde ik alles leren over fotografie en ik verslond stapels met boeken en volgde de een na de andere cursus bij Fotogram (onderdeel van de fotoacademie). De meeste cursussen duurden een jaar en waren voornamelijk nog analoog. Ik deed elke cursus die ik kon vinden: van portretfotografie tot studiofotografie tot flits-specials.

Al snel volgde mijn eerste grote opdracht voor een kabelfabrikant die al zijn kabels ‘creatief’ op de foto wilde hebben. Ik werkte toen nog als operations manager bij Nike. Ook leuk, maar totaal wat anders. Na die eerste job voor Draka begonnen steeds meer mensen me in te huren voor het maken van foto’s. Bruiloften, portretten, huisdieren, producten… En gecombineerd met de stockfotografie was ik letterlijk 7 dagen in de week aan het werk.

Een van de allereerste shoots met Alex in 2011!

Junglefrog Images

In 2006 besloot ik me officieel te registreren als fotograaf. Niet heel veel later besloot ik ook dat ik toch een papiertje wilde hebben en ging ik de fotovakschool volgen. Hoewel ik zeker geen spijt heb van die opleiding moet ik wel eerlijk zeggen dat ik er niks nieuws heb geleerd. Niet na al die cursussen die ik al gevolgd had. Maar goed, dat papiertje heb ik. Niet dat er ooit iemand om gevraagd heeft maar dat even terzijde.

Halverwege 2006 vroeg ik mijn baas of ik wellicht een dag minder kon gaan werken. Dat werd goedgekeurd en ik ging vrolijk verder met fotograferen. Inmiddels had ik ook een kleine studio en deed wel eens wat foodfoto’s maar nog niet heel veel. Mijn bedrijf heette in die tijd Junglefrog Images. Dat hadden we zo uit de losse pols bedacht. Als je recent nog in mijn huidige studio bent geweest dan herken je die kikker vast nog wel. Haha…

Een prijsje won ik ook nog wel eens zo nu en dan… πŸ™‚

Een blog

Ik had het in mijn hoofd gehaald dat je als fotograaf ook een blog moest hebben voor de marketing. Want dat had toch “iedereen”… Maar ja, waar moest ik in vredesnaam over schrijven?? Mijn eerste blog met de mooie titel “Junglefrog’s Daily Adventures” bestond uit wat vage posts over bloeiende bomen en een baby fotoshoot. Maar ik hield van koken en volgde een aantal foodbloggers over de hele wereld. In die tijd was foodbloggen nog heel onbekend. Ik wist niemand in Nederland die het deed en omdat ik alleen maar buitenlandse bloggers kende begon ik zelf ook in het Engels. Junglefrog Daily Adventures werd al snel Junglefrog Cooking. Want food en bloggen dat leek me wel wat.

Foodfotografie

Op die manier was ik natuurlijk ook gedwongen om meer en meer foodfoto’s te maken. In het begin leek het nergens op, maar ik vond het leuk en bleek er wel een beetje feeling voor te hebben. Ook hier weer volgde ik links en rechts workshops die toen alleen nog in het buitenland te vinden waren. Ik ging voor een meerdaagse workshop naar Duitsland (Plate to Page), naar Dubai, Engeland en Ierland. Ik leerde zo veel mensen kennen en werd steeds enthousiaster over foodfotografie.

Chocolate blueberry cake with chocolate wrap around it

Ergens in 2006 of 2007 maakte ik een soort hartvormige cupcakes. Ik postte de foto in het forum van de Leukste taartenshop en in plaats van comments op die cupcake kreeg ik alleen maar comments op de foto. Een gat in de markt leek me en niet veel later was de workshop ‘Taartjes fotograferen” geboren. Die heb ik een jaar of 5 gegeven en zo ben ik uiteindelijk ook de taartenfotografie ingerold. Eerst voor het tijdschrift Mjamtaart waar ik een jaar of 5 voor gewerkt heb. Eerst gratis maar later betaald… πŸ˜‰

Niet de officiele cover overigens!

In 2010 kwam Alexandra bij mij een workshop taartjes fotograferen volgen want zij had toen het plan om iets met taarten catering te gaan doen. Dat werd het uiteindelijk niet maar ze ging interieurstyling doen (of dat deed ze toen al) en huurde mij weer in voor het maken van foto’s van een modelwoning. Zo kwamen we aan de praat en bleken eten allebei leuk te vinden dus we spraken af om een keer vrij werk te doen.

Nou ja om een toch al lang verhaal wat korter te maken; zo zijn we er uiteindelijk ingerold en via Mjam Taart, mijn website en blog kregen we al snel betaalde klussen. Ergens in 2012 besloten we om een workshop foodfotografie & styling voor foodbloggers te gaan geven en zo zijn we dan uiteindelijk aanbeland bij 2018.

Mijn vaste baan zei ik vaarwel halverwege 2007 en sinds die tijd is er een hoop veranderd. Alle foto’s die je hierboven ziet zijn oudjes en modellen en bruiloften doe ik – gelukkig – al heel lang niet meer! Zo’n jaar of 8 geleden besloot ik om alle nevenactiviteiten te stoppen en me volledig te richten op de foodfotografie. Dat was eng in het begin maar soms moet je een bepaalde stap maken om verder te komen. En dat bleek uiteindelijk de goede beslissing te zijn!

Beeld geschoten op 35mm met iso 50 1/20s bij f6.3 (2011)
Avatar
Geschreven door
Simone van den Berg

Simone is de oprichter van de foodfotografieschool en werkte mee aan meer dan 60 kookboeken, fotografeert voor merken, restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast geeft ze al meer dan 8 jaar workshops op het gebied van foodfotografie en besloot al die kennis te vergaren op de foodfotografieschool.

Bekijk alle artikelen
Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments
 • Hoi Simone
  Erg leuk inspirerend verhaal weer, zoals altijd eigenlijk wel!
  Ik ben ook altijd erg onder de indruk van jouw foto’s.
  Zou willen dat ik het ook zo kon.
  Daarom gebruik ik, voor mijn eigen hele bescheide website, best wel vaak een foto die ik van internet af pluk.
  Het moet er tenslotten mooi uit zien, al is het voor mezelf, niet commercieel!
  Ik begrijp dat dat niet echt eerlijk is maar heb ook meestal niet de tijd om apart voor zo’n foto te gaan koken.
  En als er vrienden komen eten zeg je ook niet even, hebben jullie even een half uurtje, ik moet even een foto maken.
  Hoe groot is de kans dat er iemand in eens een giga claim bij neer legt omdat ik zijn foto gebruikt zou hebben.
  Wat het recept betreft, hoezeer het altijd wel mijn eigen interpretatie is van het recept, doe ik wel altijd aan bron-vermelding of bron inspiratie.
  Hoor graag van je.
  Alvast bedankt en groet aan Tom.
  GA zo doorπŸ‘

  • He Ronaldo,
   Dankjewel! Overigens is het niet heel verstandig hoor om foto’s van het internet te plukken. Afgezien van het feit dat het niet toegestaan is zul je zeker niet de eerste zijn die een rekening toegestuurd krijgt van een van de grote stockagentschappen. Want die zitten er wel echt op te letten… πŸ˜‰

 • Hoi Simone, leuk om te lezen hoe je er eigenlijk in gerold bent!
  Ook ik ben onder de indruk van je foodfoto’s, blij met je allernieuwste project: de Foodfotografieschool.

  Ik blijf je volgen…

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .