Capture One of Lightroom?

Capture One versus Lightroom - welke moet je kiezen?
Layout van Capture One

Vorige week volgde ik een workshop Capture One. Ik gebruik al zolang ik me kan herinneren Lightroom voor alle beeldbewerking en voor tethered shooting. Maar Capture One heeft een aantal voordelen boven Lightroom. Een daarvan is dat de verbinding met je computer bij schieten met een kabel, vele malen sneller is. En minder snel ‘van de leg’ als bij Lightroom.

Maar na een hele dag achter de computer te hebben gezeten en geluisterd te hebben naar alle mooie dingen die capture kan doen heb ik toch besloten om bij good old Lightroom te blijven. Het past simpelweg beter bij mijn workflow. Die ik natuurlijk ook al jaren lang heb dus dat “even” veranderen is nogal lastig. Twijfel jij welk programma je nu wel of niet zou moeten gebruiken? Ik heb de voor- en nadelen van beide programma’s voor je op een rijtje gezet.

Overigens…. terwijl ik dit aan het tikken ben begin ik toch weer te twijfelen. Hopeloos… Als jij voor- en nadelen hebt van beide programma’s? Let me know!

Capture One versus Lightroom

Voordelen Lightroom

 • Intuïtieve workflow
 • Makkelijke library om mee te werken
 • Foto’s via tethered shooting komen zowel op je computer als ook op je SD kaartje
 • Veel mogelijkheden met plug-ins
 • Maken van collages in Lightroom is mogelijk
 • Beeldbewerking is makkelijk en overzichtelijk

Nadelen Lightroom

 • De catalogus wordt snel langzamer als het groter wordt. Ik los dit overigens op door elk jaar een nieuwe catalogus aan te maken. Niet altijd ideaal maar nog altijd beter dan een trage catalogus
 • Bij tethered shooting duurt het soms erg lang voor de foto’s binnen komen. De verbinding vliegt er ook nog wel eens uit als je te lang niks gedaan hebt en opstarten is niet altijd meteen goed. Soms moet ik Lightroom aan en uit zetten of de camera aan en uitzetten om de verbinding weer op te starten.

Voordelen Capture One

 • Snelle verbinding met tethered shooting
 • Verbinding is ook stabieler dan Lightroom
 • Live beeld via Capture One is mogelijk in een aparte window
 • Mogelijkheid om te werken met lagen
 • Qua beeldbewerking heb ik de indruk dat de kleuren bij Capture One net wat frisser zijn

Nadelen Capture One

 • De foto’s worden tijdens tethered shooting NIET opgeslagen op je SD kaartje. Ik vind dat zelf echt het grootste nadeel. Als je computer dus halverwege een shoot zou crashen ben je alles kwijt. Nu zal dat misschien niet snel gebeuren, maar toch… als echte backup junkie vind ik dat wel een dingetje
 • De bibliotheek functie in Capture One vind ik wat minder overzichtelijk omdat je werkt met sessies en/of met een catalogus. Sessies zijn met name geschikt voor werken op locatie en tethered shooting maar ik vind een overzicht met alle foto’s toch ook wel prettig.
 • De workflow vind ik minder intuïtief maar dat kan komen omdat ik er niet meer werk.. 🙂

Uiteindelijk is het natuurlijk heel erg een persoonlijke kwestie. Gebruik jij een van beide programma’s of allebei ? Ik ben heel benieuwd waarom jij voor de een of de ander hebt gekozen. Laat het weten in de comments!

Avatar
Geschreven door
Simone van den Berg

Simone is de oprichter van de foodfotografieschool en werkte mee aan meer dan 60 kookboeken, fotografeert voor merken, restaurants en cateringbedrijven. Daarnaast geeft ze al meer dan 8 jaar workshops op het gebied van foodfotografie en besloot al die kennis te vergaren op de foodfotografieschool.

Bekijk alle artikelen
Laat een comment achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.