Je wilt beginnen met foodfotografie. En je begint vanaf de basis. Wat zijn de eerste dingen die je nodig hebt om mooie foto’s te maken?
Laat ik beginnen met zeggen dat je echt geen enorme grote voorraadkast met spullen nodig hebt om te beginnen. Een paar basis tools en je komt al een heel eind. Ik zet ze hier op een rijtje met wat tips waar je spullen kunt vinden
Camera en lens
Dat is natuurlijk een gegeven, maar je hoeft echt geen camera van 3000 euro te kopen om aan de slag te gaan. Begin met je telefoon of een instapmodel voor foodfotografie. De standaard lens die bij je camera geleverd wordt is geen topper maar je kunt er in de basis prima foto’s mee maken, terwijl je spaart voor een lens upgrade. Een goed instapmodel is bijvoorbeeld de Canon 2000D of de Nikon D3500. Wil je meteen een lens upgrade denk dan aan een plastic fantastic een 50mm lens met een 1.8 diafragma. Fijn lichtsterk en handzaam lensje. Maar natuurlijk kun je ook prima beginnen met je telefooncamera.
Ondergrond
Een aanrechtblad of een standaard eettafel zijn meestal niet het meest geschikt als ondergrond voor je foodfoto’s. Een kleine investering in een mooie ondergrond is een aanrader. En dat kan al iets simpels zijn als een paar mooie houten planken met een beetje verweerd uiterlijk. Tegenwoordig vind je die ook in de bouwmarkt en kun je ze daar op maat laten zagen. Maar misschien heb je zelf wel een mooi katoenen stuk stof met een fijne kreuk erin. Dat is ook een prima keuze!

Bordjes
Uiteindelijk moet je je eten ergens op presenteren dus een kleine collectie bordjes is een handige investering. Begin simpel met wat witte bordjes. Dat is bijna altijd goed en je kunt het rustig aan uitbreiden. Meestal is 1 bord meer dan genoeg, maar soms is het fijn om twee dezelfde bordjes te hebben. Neutrale kleuren om mee te beginnen is het meest praktisch. Specifieke bordjes voor bepaalde gerechten kun je altijd later toevoegen. Ook handig om te hebben zijn een paar iets diepere borden voor gerechten zoals pasta bijvoorbeeld.

Servetten/stof

Het kan soms fijn zijn om iets van structuur en textuur toe te voegen aan je foto door een servet te gebruiken. Zoek vooral naar soepele stoffen zoals linnen of niet te dik katoen. Strijken is uit 🙂 dus stoor je vooral niet aan eventuele kreukels. Ik vind kreukels heerlijk. Ook omdat het structuur toevoegt aan je foto. Voel je vooral niet verplicht om op elke foto een servet toe te voegen, dat is echt niet nodig maar soms kan het heel fijn zijn! Begin ook hier met neutrale kleuren en bouw dat uit zoals nodig.
Bestek
Bestek heb je natuurlijk in mega veel soorten. Ik ben geen grote fan van hele glimmende oppervlakken. Dat maakt het soms lastig omdat je jezelf terugziet in je lepel of mes. Dus mijn voorraad bestaat vooral uit oud bestek (kringloopwinkel! Of online vintage winkeltjes) en mat bestek. Dat kun je tegenwoordig gelukkig steeds makkelijker kopen en zelfs de Blokker heeft een leuk basissetje waar je prima mee uit de voeten kunt om te beginnen. Duik ook eens de bestekla van je moeder of oma in. Wedden dat daar wat leuke pareltjes te vinden zijn?
Kommetjes
Van mooie kommetjes in alle kleuren en maten kun je nooit genoeg hebben. Ze zijn ideaal om wat meer leven in de brouwerij te brengen waar nodig.
Wij gebruiken ze veel als houder van toppings die op een gerecht zitten, sauzen en meer van dat soort dingen. Fijn om daar een voorraadje van te hebben. Dille & Kamille heeft leuke basis bakjes voor weinig.
Reflectiemateriaal
En niet het meest sexy onderwerp maar wel heel handig om te hebben zijn natuurlijk reflectiematerialen. Denk aan witte dingen zoals wit piepschuim of een wit stuk karton en zwart waar je diepere schaduwen wilt hebben. Ook een diffuser is heel handig om te hebben. Dit kan ook een stuk vitrage zijn of een dun gordijn.
Nou dat zijn de absolute must-haves om te beginnen met foodfotografie. Uiteindelijk kun je het zo ingewikkeld en zo duur maken als je zelf wilt. Onthoud dat zaken als styling en hoe je met het licht omgaat véél belangrijker zijn dan het hebben van dure apparatuur! Je kunt nog zo’n flitsende camera hebben maar als je niet weet hoe je het licht naar jouw hand moet zetten dan schiet het ook niet op.
Voor meer informatie, instructiefilmpjes en nog veel meer kun je lid worden van de foodfotografieschool!
Hi! Ik ben zo benieuwd waar ik zulk soort stoffen kan kopen. Heb je tips?